Actueel - 09/04/2020

Traditionele domoticasystemen definitief verleden tijd?

De technologische ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Wat vandaag hot is, ligt morgen alweer op het kerkhof. Dit geldt ook in de zorg. ‘Zorg op afstand’ is dankzij slimmme en innnovatieve technieken in smart buildings, inmiddels mogelijk. Maar dit wil niet zeggen dat e-healthcare al overal is ingevoerd. Waarom eigenlijk niet?

Traditionele domotica

Veel zorginstellingen maken nog steeds gebruik van traditionele domotica zoals bijvoorbeeld een verpleegoproepsysteem, een toegangscontrolesysteem en een vaste mobiel. Deze traditionele domoticasystemen hebben allemaal hun eigen werkwijze en leverancier, en bestaan vooral naast elkaar. Tel hierbij op dat traditionele domotica om de 5 jaar aan vervanging toe zijn, dan begrijp je dat deze systemen erg tijds- en kostenintensief zijn. Tijd en geld, ironisch genoeg, twee zaken waar de zorg juist een tekort aan heeft. Toch werken veel zorginstellingen al jaren zo en als het aan de leveranciers van deze traditionele domotica ligt, verandert dit voorlopig niet.

Smart buildings

Toch kan, en -durven we zelfs te stellen- móét dit anders. Dit in het belang van: de cliënten, de medewerkers en uiteindelijk het voortbestaan van ons zorgstelsel. Wat is dan de oplossing volgens ons. Smart buildings. Bestaande zorginstellingen kunnen dankzij moderne technologieën omgetoverd worden tot smart buildings, waarbij het gebouw de medewerkers en cliënten herkent, en taken kan overnemen van het personeel. Beeld je de tijdwinst eens in! Voorwaarde hiervoor is dat IT (informatie technologie) en OT (operationele (gebouwen) technologie) geïntegreerd worden. En niet zoals nu het geval is, domoticasystemen die als losse eilandjes opereren en al helemaal geen uniforme gebruikersinterface hebben.

Cloud

Het mooie is dat we maar beperkt iets aan het pand hoeven te veranderen om domoticasystemen te integreren. Geen uitgebreid hak- en breekwerk. Hoe we dit doen? Via de cloud en IoT (Internet of Things). Op deze manier kunnen we eenvoudiger systemen met elkaar laten praten en nieuwe, op data gebaseerde diensten aanbieden. Bovendien heb je met ons platform, HPS Connected Health, nog maar één aanspreekpunt voor alle systemen. En die communicatie is een directe lijn met jouw ICT-afdeling, die het applicatiebeheer zal doen.

Data

Om het menselijk handelen voor een deel te automatiseren is een infrastructuur nodig die daarvoor bedoeld is. Wifi alleen is hier niet voor geschikt. Data wel. Het inzicht dat je dankzij deze data krijgt, zorgt niet alleen voor rust in de kamer van de cliënt, maar ook op de werkvloer. En dat via één device (bijvoorbeeld een tablet of mobiel) en één app! Een ander voordeel is dat het cloudmodel veel beheersbaarder en dus goedkoper is. Wat we nu zien, is een gemiddelde kostendaling van 80% (total cost of ownership) op een levensduur van 5 jaar en we verwachten dat deze na 5 jaar helemaal enorm zal dalen. Een geweldige ontwikkeling waarmee we de zorgkosten kunnen drukken.

Conclusie

Als je dit zo leest dan zou je verwachten dat zorginstellingen massaal bezig zijn om naar de cloud over stappen. Gek genoeg is dit nog niet het geval. Onbekend maakt toch onbemind. Al zien we wel dat de eerste klanten interesse tonen. Ze willen geen software updates meer, ze willen geen server meer, zelfs geen virtuele. Ze willen gewoon een portaal hebben met functioneel beheer, de regie hebben op functioneel niveau, en dat wij de rest uit handen nemen.

Dus ja, traditionele domotica hebben hun langste tijd gehad, simpelweg omdat technologische ontwikkelingen als de cloud en IoT te veel voordelen bieden. Ook al zijn ze nog volop in ontwikkeling. Vandaar dit artikel en de uitnodiging aan jou om een afspraak te maken zodat we dit samen verder kunnen onderzoeken. Doe je mee?

Terug naar overzicht